Włóknocementowa fasada budynku biurowego

Budynek biurowy SD Worx w Ilgat Business Park

Włóknocementowa fasada

W projekcie elewacji wentylowanej wykorzystany jest naturalny, niepalny materiał – płyta architektoniczna EQUITONE [tectiva] w kolorze Te20. Jest to oryginalny, barwiony w masie materiał z bardzo wyrazistą strukturą włóknocementu. W procesie produkcji nadaje się każdej płycie unikalny kolor, teksturę oraz powierzchnię. EQUITONE [tectiva] cechuje szorstka, niepolerowana powierzchnia włóknocementu.

 

TE20 300x137 - Włóknocementowa fasada budynku biurowego

EQUITONE [tectiva] Te20

Budynek biurowy SD Worx w Ilgat Business Park

Budynek biurowy SD Worx w Ilgat Business Park w belgijskim Hasselt został zaprojektowany przez architektów Stramien i Cenergie. Klient wybrał zrównoważone podejście – połączenie współczesnego komfortu użytkownika oraz jakości architektonicznej. Zasada ta została przełożona na pięć jasnych pojęć.

  1. Kompaktowość
    Kompaktowy kształt budynku minimalizuje straty energii. Centralny rdzeń zawiera – na każdym piętrze – wspólne funkcje. Powierzchnie biurowe znajdują się na zewnętrznych ścianach, dzięki temu pracownicy cieszą się światłem dziennym i widokiem miasta.
  2. Elastyczność
    Projekt to modułowy i elastyczny budynek z „otwartym planem”. Zmiany i modyfikacje są łatwe do wdrożenia. W przyszłości budynek ten oferuje wiele możliwości ponownego wykorzystania.
  3. Rozsądne fasady
    Lokalizacja budynku jest najważniejszym punktem wyjścia podczas projektowania fasad. W miarę zmiany orientacji zmienia się stopień „perforacji” ścian zewnętrznych. Konstrukcja fasady oparta jest na „optimum”, które – w zależności od kierunku wiatru – łączy maksimum światła dziennego z minimalnym ogrzewaniem. Zmienne żaluzje i szklane powierzchnie prowadzą do modulowanego wzoru fasady, który łączy ekonomikę budynku i zmienność architektoniczną.
  4. Energooszczędność
    Obszerna izolacja i szczelny budynek ograniczają straty ciepła do absolutnego minimum. Zautomatyzowana nocna wentylacja zapewnia naturalne chłodzenie budynku z betonu – przez otwarte okna.
  5. Czytelność
    Konstrukcja budynku sprawia, że ​​poszczególne funkcje są wyraźnie widoczne. Recepcja, sale konferencyjne, cafeteria i sala szkoleniowa znajdują się na szklanym cokole. Wokół tego piedestału widzimy trzykondygnacyjny biurowiec – nabiera on charakteru poprzez rytm modułów elewacyjnych i okien.

Grid zadbał również o projekt parkingu i otaczającego go ogrodu. Artysta Maarten Vanden Eynde szukał pochodzenia oraz istoty używanych systemów budowlanych i materiałów – i włączył je do swojego projektu. Zintegrowane podejście tworzy fascynującą grę między budynkami, środowiskiem i zielenią.

źródło

 

Adres: Hasselt, Belgia
Architekt: Stramien cvba, Antwerpia
Materiał: EQUITONE [tectiva] TE20