Płyta elewacyjna w towarzystwie zieleni

Siedziba Fundacji na rzecz Nauki Polskiej

Zieleń i płyta elewacyjna na fasadzie Fundacji Nauki

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej jest pierwszym w tej części Europy obiektem, którego fasadę zdobi pionowy, zielony ogród. Budynek jest ekologiczny, maksymalnie wykorzystujący naturalne światło do doświetlenia pomieszczeń. Obiekt jest wyposażony w instalację pomp cieplnych oraz instalację zbierającą i wykorzystującą deszczówkę.

Siedziba Fundacji była kiedyś jednym z budynków mieszkalnych w willowej części warszawskiego Mokotowa. Obiekt został wybudowany w 1933r. Podczas II Wojny Światowej został zniszczony. W latach 2012 – 2014 nastąpiła przebudowa i rozbudowa, podczas której zmieniono przeznaczenie budynku z mieszkalnego na biurowy z pomieszczeniami typu „open space”, salami konferencyjnymi, węzłem Zarządu, parkingami oraz archiwum.

źródło: faab.pl

7 lipiec e1517832488713 - Płyta elewacyjna w towarzystwie zieleni

Włóknocementowa płyta elewacyjna

Na fasadzie Fundacji Nauki zastosowano połączenie dwóch kolorów płyt włóknocementowych EQUITONE [natura] N072 oraz N292.

 

Natura jest naturalnym, barwionym w masie materiałem z wyraźnie widoczną, ale jednocześnie subtelną strukturą włóknocementu. Płyta posiada matową, jedwabiście gładką powierzchnię wykończeniową.

 

Dowiedz się więcej o materiale →

 

Adres: ul. Krasickiego 20/22, Warszawa, Polska
Architekt: FaaB Architektura Adam Białobrzeski, Adam Figurski
Projekt: Fundacja Nauki
Materiał: EQUITONE [natura] N072, N292